tiistai 22. syyskuuta 2015

Elina Jänesniemen koulutus

Edellis sunnuntaina päästiin Ellan kanssa lyhyellä varoitusajalla meidän vanhan kaverin Elinan koulutukseen Tornioon. Seminaari oli Tornion Kennelkerhon järjestämä, joten en tiennyt siitä ennakkoon. Lauantaiaamuna näin Elinan päivityksen facessa että on Torniossa. Otin yhteyttä agikoulutusvastaavaan, ja mahduttiin sunnuntaiaamun klo 7.30 alkavaan ryhmään. Startattiin siis koirien kanssa aamuvarhaisella kohti Torniota. Oli mukava nähdä pitkästä aikaa, vaihdettiin kuulumiset ja aloin sitten tutustumaan rataan. Rata oli todella vaativa, siellä oli pätkiä useammasta vaativasta vähintään 3-luokan tasoisesta radasta. Meidän ryhmässä oli kaiken tasoisia koiria, möllistä kolmosiin, ja kaikki treenasivat omalla tasollaan. Ne jotka olivat jo harjoitelleet vaativampia ohjauksia pääsivät radassa pidemmälle kuin kokemattomammat. Me päästiin Ellan kanssa esteelle 14.

Rata alkoi päällejuoksulla kakkoshypylle, jolta lähetys putkeen. Päällejuoksu on ohjaus jonka Ella osaa, joten meidän ei tarvinnut sitä erikseen harjoitella. Elina sanoi että tietää varmuudella Ellan osaavan sen, koska on itse sen sille aikanaan opettanut. Elina on kouluttanut Ellan agilityssa ihan pikkupennusta muutaman vuoden ikään. Ne ehtivät mennä yhdessä parit epiksetkin ennen kuin itse kiinnostuin lajista. Treenattiin tässä alussa sitä että Ella pysyy lähdössä ja että itse saan ajoitukset kohdilleen. Kun alku sujui, siirryttiin seuraavaan kohtaan. Putken jälkeen koira heitettiin neloshypylle, jonka jälkeen tehtiin flippi Aalle. Tätä kohtaa jouduttiin hiomaan, koska en ollut ennen harjoitellut flippiä. Siinä koiraa pidetään selän takana toisella kädellä ja sitten oikea-aikaisesti päästetään toisella kädellä. Tällä varmistettiin, että koira lukitsi oikean esteen. Toisin sanoen estettiin sitä livahtamasta putkeen.

Aan jälkeen treenattiin kolmella hypyllä melko vaativaa ohjauskuviota. Ensimmäiselle hypylle tehtiin takaakierto ja nopea vastakäännös. Siitä jatkettiin päällejuoksulla seuraavalle hypylle. Tämän jälkeen piti pitää ja sitten lähettää kolmannelle hypylle edestäpäin, ja tähän tehtiin hyvin tiukka jaakotus. Tässä piti itse olla hyvin nopea ja ajoitusten piti olla kohdillaan. Saatiin tämäkin lopulta onnistumaan, kun vain muistin liikkua ja katsoa. Takaakierron ja vastakäännöksen jälkeen piti nähdä kun koira laskeutuu hypyltä. Samalla piti liikkua nopeasti kakkoshypyn taakse tekemään päällejuoksu. Päällejuoksussa on tärkeää katsoa kohtaa johon koira tulee laskeutumaan. Jos katsoo koiraa, se saattaa helposti mennä hypystä ohi.

Kepeillä tehtiin taas päällejuoksu, eli koira piti jättää keppien puolivälissä pujottelemaan yksin ja lähteä itse valmiiksi kohti putkea. Niin kuin kuvasta näkyy, putken suu ei ollut ollenkaan helpossa kulmassa. Ella teki kepit joka kerta täysin virheettömästi ja päällejuoksu onnistui helposti, mutta putkeen lähetys tuotti meille ongelmia. Sinne piti saada koira lähetettyä mahdollisimman kaukaa, koska seuraavan hypyn jälkeen oli ehdittävä tekemään valssi. Sitten kun sain suunnattua lähetyksen oikein, se onnistui.

Tämän jälkeen esteillä 11 ja 12 tehtiin molemmilla valssi. Siinä oli vaikeutena tarpeeksi rivakka liikkuminen. Meillä tämä onnistui kun Elina huusi "mene" aina kun näki Ellan lukinneen hypyn. Mulla on kuulemma tapana vähän jäätyä kun huomaan olevani myöhässä. Tämän takia olisi hyvä harjoitella niin että joku toinen huutaa mene kun koira on lukinnut esteen. Hypylle 13 piti tehdä pieni vekki ja 14 oli takaakierto. Näissä meillä ei ollut mitään ongelmia.

Kaiken kaikkiaan oli erittäin antoisa koulutus, ja olin enemmän kuin tyytyväinen että menin vaikka se maksoikin mansikoita.
1 kommentti:

  1. Heissulivei Minna, sulle on haaste minun blogissa, käy kurkkaamassa ohjeet :)

    VastaaPoista